Sedentarismul ne poate predispune la demență

Potrivit unui studiu canadian, un stil de viață sedentar poate predispune la demență, făcând riscul acestei tulburări similar cu al celor care genetic au șanse mai mari de a dezvolta demență. Aşa că, sedentarismul ar anula efectul protector al unui set de gene sănătoase, sunt de părere autorii acestei cercetări.

Astfel, aa nivel global, aproape 47.5 milioane de persoane suferă de demență și se estimează că până în  anul 2050 numărul de cazuri va creşte şi va ajunge la 115 milioane de persoane.

De asemenea, studiul s-a realizat pe 1600 de participanți, cu vârsta de minimum 65 de ani și s-a desfășurat pe o durată de 5 ani. S-a observat că persoanele sedentare aveau aproximativ același risc de demență cu cele care erau purtătoare ale mutației genetice a apolipoproteinei E, cea care crește riscul de instalare a demenței.

Totodată, mutația apolipoproteinei E este cel mai puternic factor de risc genetic pentru mai multe tipuri de demență: demența vasculară, demența cu corpi Lewy, boala Parkinson și mai ales demența  Alzheimer.

În consecinţă , cei care aveau un stil de viață activ aveau șanse mai mici de…

Citeste continuarea Aici

You might also like