Istoria turbinelor auto si modul in care acestea au schimbat industria autoturismelor

Conform experților, turbina (cunoscută și sub denumirea de turbosuflantă) are o istorie aproape la fel de bogată ca cea a motorului cu ardere internă. 

În cele ce urmează, analizăm în ordine cronologică unele borne de timp marcante pentru dezvoltarea acestui agregat auto esențial al motorului. Iată, care este povestea turbinei:

Primii ani de teste si rezultate

Între 1895 și 1896, Gottlieb Daimler și Rudolf Diesel au explorat anumite soluții de creștere a puterii unui motor și reducerea necesarului de combustibil utilizat, prin precomprimarea aerului de ardere. 

Treizeci de ani mai târziu (1925), inginerul elvețian Alfred Buchi utiliza pentru prima dată cu succes procesul de turbocompresie, obținând astfel o creștere de peste 40% a puterii motorului. Acest eveniment a determinat începutul introducerii noțiunii de “turboalimentare” în lumea auto. 

 

Primele motoare cu turbină

Primele sisteme cu turbina integrată au fost motoarele de dimensiuni foarte mari, așa cum erau, de exemplu, motoarele diesel ale locomotivelor. Industria auto a oferit lumii primele camioane cu motor pe turbină abia în anul 1938. Primul motor de camion cu turbină – …

Citeste continuarea Aici

You might also like