UE își face rezerve strategice în caz de urgențe chimice, biologice și nucleare

Comisia Europeană a anunțat miercuri că își extinde rezervele strategice pentru ca Uniunea Europeană să fie pregătită în cazul urgențelor de natură chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN), informează Polotico.

Astfel, rezervele de peste 540 milioane de euro, cunoscute sub numele „rescEU”, vor include medicamente, echipament și vaccinuri pentru tratarea persoanelor care au fost expuse acestor situații de urgență și au fost stabilite împreună cu Autoritatea europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară (HERA).

În cadrul aceleiași strategii, Comisia dezvoltă și rezerve de decontaminare care vor include atât personalul, cât și echipamentul necesar pentru decontaminare după expunerea la agenți CBRN.

În acest context, populația ar putea fi expusă la agenți CBRN în cazul unor dezastre neintenționate, precum o scurgere la o centrală chimică, incidente în cadrul unor centrale nucleare sau răspândirea unei boli infecțioase, sau în cazul unor incidente deliberate, precum un atac terorist, informează Comisia Europeană.

Un număr de trei milioane de pastile cu iodură de potasiu, din rezervele UE,…

Citeste continuarea Aici

You might also like