Tot ce Trebuie să Știi Despre Eco Doppler Venos sau Ecografia Vasculară

Testul Doppler venos, numit şi test de ultrasunete venos, se foloseşte de undele sonore pentru a crea o imagine a vaselor de sânge, a structurii inimii şi a fluxului sanguin. Medicii folosesc ecografia Doppler venoasă pentru a stabili cât mai precis cauza venelor varicoase, dar şi pentru a depista cheagurile de sânge, zonele îngustate ale vaselor, tumori şi alte anomalii ale venelor. 

 

Ecografia venoasă şi ultrasunetele

În timpul unei ecografii venoase este evidenţiat şi analizat fluxul sângelui atât în arterele mari, cât şi în vene, din braţe şi din picioare. Acesta se bazează pe emiterea undelor sonore şi folosește ecoul pe care îl produc pentru a crea o imagine. Este un test imagistic special care facilitează captarea imaginilor în timp real şi care arată structura vaselor de sânge, dar şi mişcarea sângelui prin acestea. 

 

Ultrasunetele sunt folosite dintotdeauna de lilieci, delfini şi balene şi au inspirat oamenii în crearea sonarelor care sunt instrumente de orientare folosite de nave şi pescari. Când unda sonoră se loveşte de ceva, ricoşează şi creează ecouri. Sonarul măsoară aceste unde ecou şi determină cât de departe este obiectul, oferind informaţii despre formă şi dimensiunile sale.

 

Măsurarea undelor ecou poate stabili consistenţa obiectului, dacă este solid sau umplut cu lichid şi-a găsit aplicabilitatea şi în medicină prin testul eco Doppler venos care furnizează imagini ale arterelor şi ale venelor. 

 

Ce este ecografia vasculară

Imagistica pe baza undelor sonore se mai numeşte şi sonografie şi este folosită pentru a identifica blocajele prezente în artere şi vene şi a depista cheagurile de sânge. Se bazează pe unde sonore şi este o metodă eficientă de evaluare în timp real a sistemului circulator, nu are efecte nocive şi oferă imagini relevante ale ţesuturilor moi care nu pot fi analizate cu razele X.

 

Este un test medical neinvaziv, sigur şi nedureros, pe care medicii îl folosesc deseori pentru a diagnostica şi trata afecţiunile medicale. Pe baza ecoului creat de undele sonore, acest test furnizează în timp real imagini din interiorul corpului. 

 

Se foloseşte un traductor care este o sondă mică şi un gel care va fi aplicat pe piele, în zona care urmează să fie analizată. Undele sonore de frecvenţă înaltă emise de sondă călătoresc prin gel şi ajung în organism, creând un ecou care va fi colectat de sondă şi interpretat de un computer pentru a crea o imagine. 

 

Întrucât ultrasunetele captează imaginile în timp real, indică structura şi mişcarea din organele interne şi arată fluxul de sânge din vene. Ecografia vasculară furnizează imagini ale venelor şi ale arterelor corpului, iar un test cu ultrasunete Doppler face parte dintr-un examen vascular amănunţit. 

 

Când este utilă ecografia vasculară?

Sonografia este o metodă de testare extrem de utilă pentru evaluarea sistemului circulator şi depistarea posibilelor probleme ale arterelor şi venelor. Ecografia vasculară este recomandată de medici pentr:

  • A putea monitoriza fluxul de sânge prin organe şi ţesuturi;
  • A depista şi localiza stenozele şi anomaliile precum placa bacteriană sau emboliile şi a crea un plan de tratament cât mai eficient;
  • A detecta cheagurile de sânge din venele importante de la nivelul picioarelor sau braţelor;
  • A stabili dacă pacientul este un bun candidat pentru diverse proceduri medicale precum angioplastia;
  • A evalua succesul grefelor de sânge;
  • A determina dacă sunt prezente anevrisme şi a analiza venele varicoase.

Acest test se poate folosi şi la copii pentru a plasa un ac sau un cateter într-o arteră sau o venă fără a crea complicaţii, dar şi pentru a evalua situaţia în cazul malformaţiilor vasculare congenitale. 

 

La ce ar trebui să se aştepte pacienţii în timpul unui test Eco Doppler Venos?

Pacientul programat pentru o ecografie venoasă ar trebui să poarte îmbrăcăminte cât mai confortabilă care să îi permită expunerea zonei care va fi testată. De asemenea, ar trebui să fie pregătit pentru a-şi povesti istoricul medical şi a enumera medicamentele pe care le ia. 

 

Pacientul va fi aşezat confortabil pe masa de examinare, în vreme ce tehnicianul sau clinicianul va aplica un gel traductor pe venele care vor fi examinate. Acest gel direcţionează undele sonore de frecvenţă înaltă către vene. 

 

Pacientul ar trebui să se aştepte să simtă o mică presiune atunci când tehnicianul apasă pe unele vene pentru a se asigura că nu sunt prezente cheaguri. 

 

Traductorul captează ecoul undelor sonore şi trimite informaţii unui computer care le transformă în imagini pe care le va afişa pe un monitor. Imaginile sunt create pe baza sunetului, a tonalităţii şi a timpului necesar creării ecoului. De asemenea, programul de calculator ţine cont de structură corporală analizată şi de compoziţia ţesutului prin care se deplasează sunetul. 

 

Întrucât foloseşte unde sonore şi nu radiaţii ionizate, testul Doppler venos este cu mult mai sigur decât razele X, nu are efecte nocive, este rapid şi nedureros şi poate fi făcut în deplină siguranţă chiar şi de către femeile însărcinate. 

You might also like