România are doar 4 centre unde se fac trombectomii, care pot salva viaţa celor cu accident vascular cerebral

Dr. Bogdan Dorobăţ, medic primar radiologie şi imagistică medicală la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi doctor în ştiinţe medicale, a declarat că în România sunt foarte puţine centre unde se fac trombectomii, intervenţii care pot salva viaţa pacienţilor care au suferit accident vascular cerebral.

În acest sens, România  are nevoie de 20 de astfel de centre, faţă de 4 câte există în acest moment în ţară. Trombectomia trebuie făcută în primele 6 ore de la declanşarea simptomelor de AVC, însă, din cauza lipsei centrelor şi a specialiştilor, nu toţi pacienţii ajung să beneficieze de această intervenţie. La cel mai mare astfel de centru existent la Spitalul Universitar din Capitală, anul acesta s-au făcut 118 trombectomii, iar medicii de aici speră să ajungă la 150 de intervenţii.

În afirmaţiile sale, „Au fost perioade în care au fost mai puţini pacienţi, destul de bine corelat cu valurile de pandemie. Este clar că în 2020, o perioadă, au fost mai puţini pacienţi după care încet încet a revenit la un volum relativ normal de muncă.

Noi am crescut în activitate în fiecare an, în 2020 noi am avut 116…

Citeste continuarea Aici

You might also like