În România, prețurile medicamentelor vor crește în următoarea perioadă

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că prețul medicamentelor va crește în următoarea perioadă. Cu toate acestea, ministrul nu a spus și procentul cu care se vor scumpi aceste medicamente.

În afirmaţiile sale, „În primul rând, există un preț de referință pentru multe medicamente foarte ieftine. Acest preț de referință nu e realist pentru că referința e dată de o moleculă care nu există pe piață, adică o moleculă care nu există de 7 ani dă prețul unei întregi categorii de medicamente care e nerealist de mic.”, a declarat Alexandru Rafila.

Medicamentele ieftine se vor scumpi

Din informaţiile ministrului Sănătății, problemele nu sunt la medicamentele scumpe, ci la cele care costă până la 50 de lei.

Astfel, „Noi trebuie să înțelegem că prețul just al unui medicament este un preț care acoperă cheltuielile de producție, care face suportabil clawback-ul – o taxă pe care producătorii o plătesc în funcție de consumul general de medicamente compensate și gratuite – și trebuie să mai ținem cont și situația economică și energetică, pentru că acest lucru a afectat foarte mult capacitățile de…

Citeste continuarea Aici

You might also like