În Maroc Moulouya, unul dintre cele mai lungi fluvii, nu mai ajunge la Marea Mediterană

Secarea unuia dintre cele mai lungi fluvii din Maroc,

„Este pentru prima dată în istoria Moulouya când nu se mai varsă în mare”, a declarat activistul de mediu Mohamed Benata.

În estimările sale, ”Debitul s-a redus din cauza supraexploatării apelor. Fenomenul este dramatic”, a declarat acest agronom pensionat fotografiind gura de vărsare a râului, situată la câţiva kilometri de oraşul turistic Saidia (nord-est), situat lângă graniţa cu Algeria.

Mai rău, apa mării se ridică ”pe 15 kilometri” în albia fluviului Moulouya, care parcurge o distanţă de peste 500 de kilometri din munţii Atlasului Mijlociu, ceea ce îi forţează pe locuitori să renunţe la exploatarea terenurilor din cauza excesului de salinitate.

Impactul direct al fenomenului este accentuat de secetă. Pe malul drept, în comuna rurală Karbacha, pepenii au culoarea galben deschis şi sunt deformaţi, tulpinile lor uscate acoperind câteva hectare din plantaţia lui Ahmed Hedaoui. ”Nici măcar mistreţii nu-i vor”, a declarat el amuzat.

”Anul acesta am investit aproape 300.000 de dirhami (circa 30.000 de euro) pentru a moderniza acest teren. Am instalat două pompe cu motor pentru…

Citeste continuarea Aici

You might also like