Cum se face evaluarea alunițelor pentru a evita dezvoltarea melanomului

Pe timpul verii, cu toții petrecem mult timp afară, în aer liber, astfel ne expunem zilnic pielea la o adevărată „baie de soare”. În contrast cu bucuria vacanțelor și a timpului liber, expunerea îndelungată la soare, în special a persoanelor care au un număr crescut de alunițe, aduce cu sine și un risc semnificativ mai mare de a dezvolta afecțiuni ale pielii, cea mai gravă dintre ele fiind melanomul, cel mai agresiv tip de cancer al pielii.

Astfel, dezvoltarea melanomului este favorizată de expunerea la soare, fără protecție fizică sau chimică, mai ales la persoanele cu pielea de culoare deschisă, care prezintă multiple alunițe și pete pigmentare.

În contextul medical, alunițele sau nevii pigmentari apar, de regulă, la naștere sau în copilărie și se formează din aglomerarea spontană a celulelor care produc pigmentul ce dă culoare pielii, melanocitele. Formațiuni inofensive, benigne, alunițele pot apărea și pe parcursul vieții, după perioada copilăriei.

În unele situații, este îngrijorător că acestea sunt cele în care alunițele încep să crească în dimensiuni, își modifică culoarea și se transformă în leziuni…

Citeste continuarea Aici

You might also like