Ce este imagistica funcțională, în precizarea unui diadnostic

În prezent, dintre numeroasele metode imagistice disponibile la ora actuală, un loc aparte ocupă imagistica funcțională, adică acele tehnici imagistice medicale capabile să detecteze și să măsoare schimbări ale metabolismului, ale debitului cardiac, ale compoziției chimice sau ale absorbției.

În comparaţie cu metodele imagistice convenționale, chiar și cele avansate cum ar fi (CT, RMN) care furnizează informații structurale, imagistica funcțională dezvăluie aspecte privind funcția unor organe sau țesuturi, chiar în absență oricăror modificări structurale. Pe baza acestui principiu, imagistica funcțională este deosebit de valoroasă în diagnosticarea precoce a cancerului: transformarea malignă a unor celule și țesuturi este însoțită de o creștere marcată a metabolismului acestora, încă din stadiile incipiente, înainte de a prolifera până la punctul la care modificările structurale să devină vizibilă prin imagistica uzuală.

Astfel, imagistica funcțională nucleară de tip PET se realizează cel mai frecvent prin administrarea glucozei marcate cu un izotop radioactiv al fluorului. Glucoza se va acumula cu predilecție în zonele…

Citeste continuarea Aici

You might also like