Vezi dacă și tu trebuie să închei o Asigurare de Răspundere Profesională. Meseriile care au nevoie de poliță de malpraxis

Oricare dintre noi poate avea o zi proastă la birou, însă pentru unii, o greșeală cât de mică făcută la muncă poate avea drept consecință costuri financiare imense sau, și mai grav, poate pune în pericol viața unor oameni.

 

De aceea a apărut asigurarea de raspundere profesionala (professional indemnity), care mai este cunoscută și sub denumirea de asigurare de malpraxis, tocmai pentru că te despăgubește în cazul în care care faci ceva greșit la muncă, iar eroarea ta cauzează daune pe care nu-ți poți permite să le plătești. 

 

Așadar, această poliță are ca scop despăgubirea prejudiciilor cauzate în principal din neglijență în exercitarea profesiei. În desfășurarea activității profesionale, poți să produci unor terțe părți prejudicii financiare din cauza unor erori, omisiuni sau neglijență profesională. De exemplu, pentru cei care oferă consultanță și servicii sau lucrează cu date sensibile și proprietate intelectuală este obligatoriu să încheie o astfel de poliță. 

 

Poate cea mai cunoscută este asigurarea de malpraxis în cazul unor greșeli medicale, fără de care medicii nu-și pot practica meseria. Alte profesii în cazul cărora asigurarea de răspundere profesională este obligatorie prin lege sunt arhitecții, proiectanții, experții tehnici, avocații, notarii și administratorii, contabilii, auditorii financiari, consultanții fiscali, specialiștii din zona IT, personalul medical (medici, asistenți medicali, farmaciști), specialiștii din asigurări (agenți și brokeri de asigurare) și traducătorii.

 

De asemenea, o asigurare de răspundere profesională este obligatorie și în cazul managerilor de societăți comerciale pe acțiuni, dar pentru că legea nu prevede sancțiuni, puțini cumpără o astfel de asigurare. În cazul managerilor, o asigurare de răspundere profesională acoperă prejudiciile aduse terților ca urmare a neglijenței sau erorilor pe care aceștia le fac în timpul mandatului de conducere.

 

Dar nu doar categoriile de mai sus pot încheia o poliță de răspundere profesională, ci orice persoană care vrea să se asigure din punct de vedere profesional o poate face. Mai ales în contextul în care multe persoane activează în regim de freelancing sau de colaborare pe o perioadă determinată, o astfel de asigurare este soluția potrivită pentru a se pune la adăpost de posibile erori care pot produce pagube beneficiarilor. 

 

Cum funcționează asigurarea de răspundere profesională

 

Scopul asigurării de răspundere profesională este acela de a proteja pierderile financiare care rezultă din neglijența în serviciu sau malpraxis. Poate fi achiziționată direct de la o companie de asigurări sau de la un broker de asigurări și poți opta pentru una dintre variantele de polițe pe care le vând companiile sau îți poți construi un produs de asigurare specific activității și nevoilor tale.

 

Avantajul în cazul în care apelezi la un broker este că are în portofoliu mai multe tipuri de asigurări de la mai multe companii, îți poate face rapid o ofertă personalizată, iar reducerile de costuri pot fi semnificative.

 

Leader Team Broker are în portofoliu cele mai multe produse de asigurare de pe piață, pentru că lucrează cu peste 30 de asigurători naționali și internaționali și vine cu o ofertă de peste 700 de soluții și produse de asigurare din care poți alege. 

 

De asemenea, multe dintre produsele Leader Team sunt unice pe piața locală, fiind aduse în exclusivitate de pe piața internațională (asigurări cyber, asigurări de răspundere IT, asigurări de sănătate privată, etc.).

 

De asemenea, Leader Team te reprezintă în discuția cu toți asigurătorii și negociază pentru tine cele mai avantajoase oferte, în funcție de nevoile tale, în consecință costurile pot fi mai mici cu până la 40%. 

 

Consultanța este gratuită și, discutând cu specialiștii Leader Team, vei afla care sunt cele mai bune soluții pentru tine de pe piața națională și internațională. Brokerul a creat, de asemenea, și un departament de daune intern, pentru a oferi suport tuturor clienților, indiferent de asigurătorul și de produsul de asigurare ales.

 

Tipuri de asigurări de răspundere profesională oferite de Leader Team Broker:

 

 • Răspundere profesională a tuturor meseriilor (Professional liability sau professional indemnity);
 • Răspunderi contractuale pentru erori și omisiuni (Errors and Omissions);
 • Răspunderea companiilor IT;
 • Răspundere civilă faţă de terţi;
 • Răspunderea producătorului;
 • Răspunderea angajatorului faţă de angajaţi;
 • Răspunderea chiriaşului faţă de proprietar;
 • Răspunderea avocaților;
 • Răspunderea arhitecților;
 • Răspunderea medicilor, farmaciștilor;
 • Răspunderea clinicilor medicale;
 • Răspunderea directorilor și a managerilor;
 • Răspunderea constructorilor (CAR);
 • Răspunderea transportatorilor;
 • Răspunderea companiilor de transport, expediţii, logistică și depozitare;
 • Răspundere cyber risk;
 • Răspundere cyber crime.

 

Indiferent de cât de atent ești la muncă, erori pot apărea oricând. Poate că nu întotdeauna te costă greșelile tale, dar dacă lucrezi într-o industrie în care acestea pot deveni costisitoare, o asigurare de răspundere profesională este soluția cea mai bună pentru a-ți asigura un somn bun noaptea și o rezolvare fără bătăi de cap în cazul unei erori.

You might also like