Tot ce trebuie să știi despre halatele de lucru

Halatul de lucru datează încă din Antichitate, era purtat deasupra hainelor pentru a le proteja. Și are aceeași utilitate și în ziua de azi. Se deschide prin față sau prin lateral și, în general, este dotat cu nasturi. Mânecile sunt fie lungi, fie scurte.

Halatul de lucru este un articol vestimentar răspândit în ateliere sau fabrici și în anumite locuri de muncă. Este un articol vestimentar care a evoluat enorm de-a lungul anilor. În special în secolul 19, odată cu revoluția industrială. În acea perioadă se purta cu o curea. Muncitorii au început să poarte halate de lucru de culoare albastră și superiorii lor purtau halate albe de lucru. În acea perioadă, termenul de albastru de lucru a apărut. Inițial, halatul de lucru era finanțat de muncitori dar, la scurt timp, a devenit obligația angajatorului să asigure achiziționarea halatului de lucru.

În ziua de azi, halatele de lucru de declină în design-uri originale și croieli moderne. Este un lucru comun ca o companie să aleagă pentru angajații săi o culoare care corespunde cu hartă sa grafică și să conțină logo-ul sau inscripția companiei sau fabricii.

Fiecare halat de lucru este adaptat unei anumite profesii. Un muncitor care lucrează în domeniul logistic spre exemplu va avea nevoie de mai puține buzunare decât un muncitor care are nevoie de a avea asupra lui mai multe ustensile. Halatul de culoare albastră este adesea utilizat în domeniul menajului (bucătărie, menaj, grădină). Halatul unei femei de serviciu spre exemplu poate avea și unele imprimeuri. Cel mai adesea este fără mâneci.

 

Halatul, un articol vestimentar indispensabil în numeroase meserii

Numeroase sunt sectoarele de activitate în care se poartă halatul de lucru. În unele cazuri este recomandat, chiar obligatoriu pentru a asigura securitatea muncitorilor. În funcție de meseria exercitată, acest produs va avea atribute diferite.

 

Halatul în sectorul medical și paramedical

Atunci când auzi termenul de halat alb medical, primul lucru la care te gândești sunt infirmierele și la medicii. Sectorul medical este principalul sector care cere purtarea unui halat de lucru. Purtarea unui halat medical este obligatorie atunci când cadrul medical este în contact cu pacientul. Medicii poartă de obicei un halat alb atunci când consultă în mediul spitalicesc. Infirmierele și asistentele poartă și ele un halat pentru a-și proteja hainele atunci aduc îngrijiri bolnavilor.

 

Halatul de lucru în alte sectoare de activitate

În afara sectorului medical și alte meserii necesită purtarea unui halat de lucru din motive de igienă și securitate. Imaginea de marcă a companiei poate fi în egală măsură un argument în favoarea halatului de lucru care conferă o notă serioasă și calitativă, pe lângă faptul că asigură o armonie între ținutele de lucru ale angajaților.

Halatul de lucru este astfel purtat pentru a asigura protecția și securitatea persoanelor care lucrează într-un laborator de biologie sau de chimie. În general, este vorba de halate de culoare albă, mai lungi, din bumbac sau din polibumbac, cu mâneci lungi și cu un sistem de închidere di nasturi. În acest caz, halatul are scopul de a proteja angajatul de eventualele substanțe periculoase.

 

În industrie, halatul de lucru contribuie în egală măsură la protecția purtătorului. Acest produs este indispensabil mai ales pentru persoanele care manipulează produse corozive. Poate, în egală măsură, să protejeze hainele purtătorului de proiectarea unor produse care pătează, în domeniul auto spre exemplu. Halatele de lucru folosite în domeniul industrial sunt adesea lungi și colorate, cele mai folosite culori sunt albastru și negru. Dar pot fi și bicolore.

 

În restaurante, la bucătărie, halatul de lucru poate face parte din ținuta de bucătărie. Persoanele care lucrează la bucătărie într-un restaurant sau într-un hotel poartă de obicei un halat de lucru, mănuși și bonete de unică folosință. În bucărărie, de obicei, halatul de lucru este mai scurt și de obicei se poartă alături de o pereche de pantaloni special concepuți pentru persoanele care lucrează în acest domeniu.

 

Dacă lucrezi ca și cosmeticiană sau cameristă, halatul de lucru este obligatoriu și în acest caz. În acest caz, halatul are două funcții principale: să protejeze ținuta civilă dar și să le permită clienților să te identifice cu mai mare ușurință.

 

Caracteristicile principale ale halatului de lucru

Majoritatea persoanelor care sunt nevoite să poarte un halat de lucru aleg unul cu mâneci lungi. Dacă riscurile sunt mai mici, atunci versiunea cu mâneci scurte va putea fi folosită pentru a asigura un plus de confort și de libertate de mișcare purtătorului.

Cea mai răspândită versiune este halatul de lucru de lungime medie care ajunge până la genunchi. Halatul de culoare albă poate fi purtat de femei și bărbați deopotrivă. Halatul de lucru este disponibil într-un număr mare de culori. În sectorul medical cele mai folosite culori sunt albul, albastru și verdele. Locațiile de lux au obiceiul de a alege culoarea neagră. Materialele cele mai folosite sunt bumbacul sau polibumbacul. Aceste materiale prezintă avantajul de a rezista la temperaturi mai ridicate.

You might also like