Tot ce ar trebui să ştii despre sudura MMA

Sudura MMA(Manual Metal Arc) este printre cele mai versatile şi frecvente metode folosite. Aceasta se bazează pe un arc creat între piesa de prelucrat şi un electrod acoperit cu metal, motiv pentru care mai este numită şi sudură cu arc metalic. 

Citeşte rândurile următoare pentru a afla tot ce ar trebui să ştii despre această metodă de sudură şi a găsi răspuns la diverse întrebări.

 

Ce este sudura MMA

Este metoda ideală de îmbinare a plăcilor din oţel carbon de rezistenţă moderată sau înaltă, de fontă, oţel inoxidabil şi alte plăci neferoase. Se realizează cu un invertor sudură MMA şi plasarea unui electrod pe zona care trebuie prelucrată. În urma generării unui scurtcircuit este creat un arc care lichefiază învelişul metalic al electrodului şi electrodul şi formează o zgură deasupra suprafeţelor care trebuie îmbinate. 

 

Căldura arcului topeşte atât electrodul cât şi metalul de bază, acestea combinându-se pentru a crea după răcire o masă solidă şi consistentă. Miezul de fier al electrodului este consumabil şi asigură metalul necesar pentru umplutura sudurii. 

Pentru a crea un arc între electrod şi suprafaţa care trebuie sudată este necesar un curent electric, acesta fiind generat de sursa de sudură. Arcul lichefiază miezul electrodului şi generează picături de metal topit care formează lipitura. De asemenea, pentru că este topit şi învelişul de flux al electrodului se generează un gaz care formează stratul de zgură necesar pentru protejarea sudurii de degradarea în atmosferă. Acesta va fi îndepărtat la sfârşit pentru a obţine lipituri cât mai puţin vizibile. 

 

Parametrii care condiţionează rezultatul sudurii MMA

Succesul sudurii este condiţionat de şapte factori:

Pregătirea adecvată a pieselor care vor fi sudate;

Alegerea electrodului potrivit în funcţie de metalele care vor fi sudate;

Viteza de deplasare corespunzătoare a electrodului;

Alegerea dimensiunii adecvate a electrodului cu care se va lucra;

Funcţionarea unghiului drept al electrodului;

Obţinerea lungimii potrivite a arcului;

Setarea curentului de sudare corespunzător.

 

Avantajele sudurii MMA

Faţă de celelalte metode de sudură, cea MMA vine cu câteva avantaje, printre care şi faptul că poate genera mai multă putere decât cea MIG, ceea ce permite lipirea materialelor groase cu un nivel egal de performanţă de amperaj. 

Aparatele de sudură cu invertor MMA sunt mici, compacte şi pot suda cu electrozi de până la 4 mm. De aceea, sunt ideale pentru a fi folosite la o gamă largă de lucrări şi grosimi de materiale diverse, fără probleme legate de gazul de protecţie sau de alimentare a arcului.  

Datorită invertorului, sudura MMA este o metodă portabilă frecvent folosită pentru aplicaţiile de şantier sau de teren.

Comparativ cu sudura TIG sau MIG, cea MMA este mai permisivă când vine vorba despre materialele ruginite sau contaminate. De aceea, este soluţie perfectă pentru lucrările de întreţinere. 

 

Ce sunt aparatele de sudură cu invertor MMA?

Aparatele de sudură cu invertori moderni rezolva majoritatea problemelor care pot apare în sudura MMA. Întrucât arcul poate fi setat electronic pentru fiecare operaţiune, sunt mult mai eficiente. Chiar şi aşa, sursa de putere pentru invertorul de sudură trebuie să aibă rezistenţa potrivită pentru a topi materialul de umplutură, iar electrodul trebuie să aibă capacitatea de a susţine tensiunea arcului. În mod normal, procesul de sudură MMA necesita o putere mare (50 – 350 Amperi) la o tensiune mică (10 – 50 volţi).  

 

Avantajele unui invertor de sudură MMA

Aparatele de sudură cu invertor MMA sunt cele mai căutate pentru că vin cu avantaje considerabile:

Reduc costurile lucrărilor;

Oferă un grad crescut de eficienţă şi control;

Sunt mai uşoare şi mai compacte decât alte aparate de sudură;

Oferă o sursă de alimentare eficientă din punct de vedere energetic. 

Asigură o metodă de sudură utilizată pe scară largă, confortabil de utilizat şi folosită din ce în ce mai des;

Sunt aparate accesibile ca preţ care necesită costuri de întreţinere mult mai mici decât alte aparate;

Asigură un grad considerabil de flexibilitate şi versatilitate, putând fi folosite atât pentru sudarea oţelului şi a fierului, cât şi pentru aliaje de cupru, nichel şi aluminiu;

Faţă de sudura TIG sau MIG, cea MMA este mai puţin probabil să fie afectată de vreme, motiv pentru care este metoda ideală de sudură pentru exterior.

Aparatul este simplu, extrem de uşor şi de compact şi asigură un grad mare de mobilitate, fiind potrivit pentru a presta lucrări variate. 

 

Care sunt cele patru tipuri de sudură?

Sudura cu arc cu gaz metalic (MIG) – foloseşte un gaz de protecţie pentru electrodul firului care topeşte metalele pentru a se lipi.

Sudura cu gaz tungsten (TIG) – se foloseşte pentru unirea secţiunilor groase de metale neferoase sau oţel inoxidabil şi utilizează un electrod wolfram.

Sudura cu arc de metal ecranat (MMA) – despre care am vorbit până acum.

Sudura cu arc colorat cu flux – este o alternativă de sudură cu scut folosită deseori în construcţii. 

 

You might also like