Sonda Voyager 1 încă explorează spațiul interstelar, la 45 de ani de la lansare

Sonda spaţială Voyager 1 continuă să funcționeze, în ciuda vârstei sale avansate și a distanței de 14,5 miliarde de mile (23,3 miliarde de kilometri) față de Pământ. Și poate primi și executa comenzi trimise de la NASA, la fel cum încă poate colecta și trimite date științifice pe Pământ.

Însă, datele transmise de sistemul de control și coordonare a atitudinii, care controlează orientarea sondei în spațiu, nu se potrivesc cu ceea ce face de fapt Voyager. Sistemul de articulare și control al atitudinii, sau AACS, orientează antena sondei astfel încât aceasta să rămână îndreptată spre Pământ, iar Voyager să poată trimite date înapoi către NASA.

Concret, din locația interstelară în care se află Voyager, lumina are nevoie 20 de ore și 33 de minute pentru a călători într-un sens, astfel încât apelul și răspunsul unui mesaj între NASA și Voyager durează două zile.

În acest sens, Echipa Voyager crede că AACS încă funcționează, dar datele transmise de acest instrumentul par aleatorii sau chiar imposibile. Nu a existat nicio defecțiune care să pună sonda spațială în „safe…

Citeste continuarea Aici

You might also like