Românii au o putere de cumpărare la jumătate faţă de media europeană.

Românii au o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 7.453 euro la nivelul acestui an, cu 50% mai mică decât media europeană, indică studiul GfK Purchasing Power pentru Europa.

România se află pe locul 31 din cele 42 de ţări incluse în clasamentul european.

Astfel că, puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în Europa în 2021 este de 15.055 euro. Deşi, venitul mediu net disponibil pe locuitor pentru fiecare dintre cele 42 de ţări incluse în studiu variază semnificativ: Liechtenstein, Elveţia şi Luxemburg au cel mai mare venit mediu net disponibil, în timp ce Kosovo, Moldova şi Ucraina înregistrează cele mai scăzute valori ale puterii medii de cumpărare.

Aşadar, liechtensteinienii au o sumă medie disponibilă pentru cheltuieli şi economii de peste 34 de ori mai mare în comparaţie cu ucrainenii.

În ansamblu, europenii au la dispoziţie circa 10,2 trilioane de euro de cheltuit în 2021 pentru alimente, locuinţe, servicii, costuri cu energia, pensii private, asigurări, vacanţe, mobilitate şi achiziţii de consumatori. Aceasta corespunde unei puteri medii de cumpărare pe cap de locuitor de 15.055 euro.

Ucrainenii au cea mai mică…

Citeste continuarea Aici

You might also like