Gomboti sau Găluște cu Prune: Rețeta Tradițională de la Boromir

Un desert tradițional plin de nostalgie, găluștele cu prune te încântă cu aroma dulce-acrișoară a prunelor, îmbrăcate într-un aluat pufos de cartofi, dar și cu crusta ușor crocantă de pesmet. Iar la final scorțișoara parfumată vine să completeze savoarea lor cu gustul intens, fermecător. 

Deși obișnuim să ne bucurăm de aromele lor în special vara și toamna, găluștele cu prune merg savurate în orice anotimp. Sunt deliciile perfecte cu care să te răsfeți și să-i surprinzi pe cei dragi. Și le prepari foarte ușor și repede din Pesmetul Boromir

Găluștele cu prune în diferite variante 

Găluștele sau gomboti cu prune sunt tăvălite printr-un pesmet rumenit în unt și aromat de scorțișoară, astfel încât aluatul moale din cartofi și făină să capete un gust minunat. În unele rețete aluatul este preparat din brânză de vaci și griș, iar rezultatul constă în niște minunății dulci umplute cu prune zemoase, care se aseamănă cu tradiționalii papanași. 

Aceste găluște mult îndrăgite în mai multe țări europene merg foarte bine umplute și cu alte fructe precum caise sau cireșe. Iar dacă vrei să fie și mai dulci, gemul tău preferat poate lua locul fructelor. Sunt foarte gustoase și simple, însă noi te sfătuim să savurezi găluștele cu prune alături de un sos catifelat de ciocolată sau vanilie. Dacă preferi o aromă ușor acrișoară, le poți servi foarte bine și cu smântână. 

Cum obții niște delicioase găluște cu prune? 

Odată ce ai îmbrăcat prunele în aluatul de cartofi fierți și făină, nu mai trebuie decât să le fierbi și să le tăvălești prin pesmetul cu zahăr și scorțișoară. Pentru a nu căpăta un gust amar, trebuie să amesteci pesmetul cu zahăr și scorțișoară abia după ce l-ai rumenit bine cu unt. Dacă îl amesteci mai înainte, s-ar putea să se ardă zahărul și scorțișoara. 

Când prepari aluatul pentru găluștele cu prune, poți tăia cartofii în bucățele sau îi poți fierbe întregi în coajă. Dacă nu vrei să absoarbă multă apă și să fie nevoie să îi amesteci mai apoi cu multă făină, te sfătuim să îi fierbi în coajă. Mai apoi modelezi aluatul și introduci prunele cu mâna pudrată cu făină sau umezită cu apă întrucât aluatul va fi ușor lipicios. 

Pentru ca găluștele să iasă foarte aromate și gustoase, trebuie să folosești prune de dimensiuni mai mici care să fie potrivit de coapte. În cazul în care prunele sunt puțin necoapte, le poți îndulci cu mai mult zahăr. 

Pesmetul Boromir, perfect pentru gomboti 

Produs din ingrediente alese cu grijă, Pesmetul Boromir conferă găluștelor cu prune un gust și o textură unică. După ce le tăvălești prin pesmetul rumenit, aceste delicii dulci capătă o crustă minunată. Din Pesmetul Boromir poți prepara și alte rețete de bunătăți precum macaroanele cu nucă și zahăr, găluștele pentru supă sau peștele în crustă de pesmet. 

Îl poți comanda oricând de pe boromirmarket.ro, magazinul online în care vei găsi nenumărate produse de cea mai bună calitate cu care gătești fel și fel de mâncăruri apetisante. Aruncă un ochi și pe blog la celelalte rețete tradiționale și descoperă cum să prepari ușor o plăcintă țărănească cu mere sau un bulz cu brânză de burduf la cuptor, plin de savoare. 

Ingrediente gomboti cu prune 

  • 1kg de prune fără sâmburi 

Pentru amestecul din pesmet

 300g Pesmet Boromir 

  • 50g unt
  • 250g zahăr 
  • 1 lingură scorțișoară 

Pentru aluat 

  • 350g Făină Boromir 
  • 1kg cartofi tăiați sau întregi
  • 50g unt 
  • Vârf de sare 
  • 2 ouă 

Mod de preparare găluște cu prune 

PASUL 1 

Pentru început, fierbe cartofii tăiați bucățele în apă cu sare. Trebuie să îi gătești la foc mic, timp de 30-40 de minute. După ce s-au fiert cartofii, îi poți scurge de apă pentru a-i lăsa mai apoi la răcit la temperatura camerei. 

PASUL 2 

Amestecă într-un bol prunele cu câteva linguri de zahăr după ce ai îndepărtat sâmburii. Mai apoi le poți lăsa deoparte cât timp vei prepara pesmetul și aluatul pentru gomboti. 

PASUL 3 

Într-o tigaie încinsă topește untul și adaugă pesmetul pe care trebuie să îl rumenești până când devine auriu. Amestecă încontinuu în tot acest timp pentru a nu se arde. După ce ai oprit focul, adaugă zahărul și scorțișoara, și amestecă în compoziție pentru încă câteva minute. Pesmetul va fi îndeajuns de fierbinte astfel încât să se îmbine perfect cu zahărul și scorțișoara. 

PASUL 4 

Folosește un blender în care pui cartofii fierți și complet răciți. Obții astfel o compoziție fină și cremoasă pe care trebuie să o amesteci cu untul topit, sarea, ouăle și făina. Nu pune toată făina deodată, ci treptat. Îți dai seama dacă mai este nevoie să adaugi făină pe măsură ce amesteci aluatul cu mâna. Aluatul trebuie să fie ușor lipicios. Lasă-l la odihnit 5 minute înainte de a modela găluștele. 

PASUL 5 

Modelează găluștele cu mâna umedă sau pudrată cu făină. Ia o bucățică de aluat și turtește-o, urmând să pui în mijloc pruna și să formezi o bilă. Procedează la fel pentru fiecare gălușcă. 

PASUL 6 

Găluștele trebuie să fiarbă în apă cu puțină sare până când se ridică la suprafața apei. Pentru a rămâne destul spațiu între ele și pentru a se găti bine, trebuie să fierbi puține găluște în același timp. După ce le-ai scos cu paleta, dă-le imediat prin pesmet. În felul acesta pesmetul se va prinde mai ușor de ele. Bucură-te de aceste bunătăți savuroase alături de toți cei dragi. Și nu uita să le servești cu un sos fin de ciocolată sau vanilie! Răsfățul va fi nemaipomenit. Poftă bună! 

Te așteptăm cu mare drag pe boromirmarket.ro și pe blog ca să vezi ce delicii și idei de rețete ți-am pregătit!

 

You might also like