Genomul racului marmorat are 3,5 miliarde baze ADN – mai multe decât genomul uman, spun cercetătorii

În prezent, întreaga planetă este la îndemâna unui crustaceu cu 10 picioare și mulți clești, care creează cu voracitate, o armată de clone pornită să domine lumea. Nu este un interlop interplanetar și nici rezultatul unui experiment militar scăpat de sub control. Este biologie pe căi cumplite sau, dacă ești un rac marmorat, biologie cumplit de bună.

Astfel, în zilele noastre, racul marmorat de apă dulce populează variate ecosisteme din Asia, Europa și Africa și toți provin de la un unic exemplar identic genetic, apărut acum trei decenii. Numerele exacte nu sunt cunoscute, dar se estimează că 23.000 trăiesc într-un singur lac din Germania, mai mic decât a zecea parte dintr-un kilometru pătrat, așa că se crede că sunt o mulțime.

În acest sens, natura lor invazivă și răspândirea rapidă pe porțiuni întinse de pe planetă îi fac un subiect fascinant pentru o investigație științifică. O echipă internațională de oameni de știință a efectuat o analiză completă a genomului în efortul de a le trasa originea și a aflat că sunt și mai ciudați decât în vise. Studiul a fost publicat în revista „Nature Ecology…

Citeste continuarea Aici

You might also like