De la scăderea de ieri, indicele Robor, a crescut din nou astăzi

Mai exact, Indicele ROBOR la trei luni, care este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a crescut astăzi, după ce ieri a scăzut pentru prima oară în ultima jumătate de an.

Astfel, BNR anunță că miercuri, Indicele ROBOR la trei luni a ajuns la o valoare de 8,05%, spre deosebire de 8%, procent înregistrat în cursul zilei de marți.

Indicele ROBOR la trei luni crește din nou

În contextul bancar, indicele ROBOR la trei luni a crescut constant de la începutul anului și până prezent. La începutul acestui an, acesta era 3,02% pe an. Odată cu războiul declanșat de Rusia în Ucraina însă, valoarea aproape că s-a triplat.

Concret, ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei, arată BNR. Referitor la evoluţia ROBOR, aceasta este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

în ultima perioadă, având în vedere faptul că inflația a tins niveluri record, acest lucru s-a reflectat și în valoare indicelui,…

Citeste continuarea Aici

You might also like