Cum ne Ocupăm Eficient de Sterilizarea Instrumentelor
Pentru orice profesionist care lucrează cu clienții, nu este suficient să dețină doar produse și instrumente de calitate, ci felul în care le îngrijesc și le igienizează, sunt aspecte importante pentru a menține într-o stare bună articolele pe care le utilizează, cât și pentru a avea grijă de sănătatea clienților și a le oferi servicii ireproșabile.
În acest sens, atât spațiul de lucru, cât și ustensilele utilizate pentru stilizarea unghiilor trebuie să respecte toate normele de igienă.
Majoritatea pașilor care trebuie realizați pentru respectarea igienei sunt mai degrabă o rutină care trebuie să fie realizată după fiecare client în parte, menită să asigure siguranță atât pentru sănătatea clienților, cât și proprie.
În ceea ce privește obiectele în sine, acestea trebuie să fie realizate din materiale speciale, precum inoxul de înaltă calitate sau oțelul chirurgical. Motivația este permiterea igienizării corecte, care cuprinde curățatul, dezinfectantul, iar la final sterilizatul. În lipsa acestor pași, acestea pot deveni adevărate forme de infecție și surse de boli.
De aceea, fiecare pas trebuie realizat cu mare seriozitate și trebuie să constituie mereu o prioritate. Știind cum să le realizați corespunzător, veți evita accidentele și veți fi sigură de calitatea serviciilor prestate.
Cum se realizează fiecare dintre cei trei pași?
1. Curățatul: După utilizare, ustensilele trebuie să fie șterse și spălate, pentru a înlătura primele urme rămase, reziduuri de gel, piele moartă etc. După aceea pot fi inițiați pașii mai complecși de care trebuie să vă ocupați.
2. Dezinfectarea: Acesta este primul pas care trebuie să fie realizat pentru curățarea optimă a instrumentelor. Acesta are rolul de a neutraliza agenții patogeni din mediul de lucru, spre deosebire de sterilizare, care este mai complexă și are capacitatea de a înlătura toate microorganismele și patogenii. Pentru că transmiterea bolilor precum HIV sau diferite tipuri de hepatite – A, B sau C, au o transmisibilitate extrem de ușoară, dezinfectarea nu este suficientă, iar igienizarea trebuie să fie completă.
3. Sterilizarea: După ce produsele au fost prespălate și au fost lăsate în dezinfectant, acestea sunt pregătite pentru a începe procesul de sterilizare. Înainte de lucra cu aparatul special, produsele mai trebuie să fie clătite o dată cu apă după contactul cu dezinfectantul, deoarece soluțiile foarte puternice pot fi corozive, afectând calitatea metalului din care sunt confecționate.
Abia după, materialul destinat sterilizării trebuie așezat în punguțe speciale în conformitate cu recomandările aferente aparatului folosit, care pot fi diferite în funcție de producător. Pentru sterilizarea propriu-zisă există un aparat special. Sunt două variante principale din punctul de vedere al funcționării – cu aer cald sau cu abur.
Sterilizarea cu aer cald este considerată o metodă foarte corectă și eficientă, special destinată instrumentelor de metal pentru procedee medicale sau cosmetice. Acesta poartă denumirea de pupinel, iar conform ordinului 1136/2007, acesta este obligatoriu pentru orice salon de manichiură.
Prin acesta, se poate realiza o sterilizare la 125 de grade. Pentru a atinge rezultatul dorit, gradul mare de presiune trebuie să dureze cel puțin 40 de minute, astfel fiind înlăturați toți agenții patogeni și germenii. În aceeași măsură, această metodă este potrivită inclusiv pentru capetele de freză. Pentru lucrul cu pupinel, obiectele sunt așezate în cutii metalice speciale, iar apoi sunt introduse în interiorul aparatului. Până la folosire, respectivele instrumente trebuie folosite în cutii speciale. Pentru a vedea dacă sterilizarea a fost realizată cu succes, în cutia respectivă fiind introduse hârtii speciale, care își schimbă culoare, indicând acest lucru.
Totuși, trebuie să aveți în vedere câteva aspecte cum ar fi introducerea în pupinel a obiectelor din plastic, care nu rezistă la o căldură atât de mare și care se pot deforma. De asemenea, suprafața de sterilizare nu trebuie să fie prea încărcată și trebuie să folosiți mănuși pentru scoaterea instrumentelor din aparat.
Pe de altă parte, și sterilizarea cu abur sub presiune, adică autoclav este o opțiune valabilă. Acesta oferă o sterilizare excelentă, fiind folosit chiar și în cabinetele stomatologice, datorită nivelului de performanță superior. Procesul este extrem de asemănător, fiind necesare pungi speciale și indicatori care arată finalizarea procesului.
Indiferent de metoda aleasă, este bine să păstrați un carnet de sterilizare ca dovadă a respectării normelor de igienă, care sunt obligatorii pentru orice salon profesionist.
Cum alegeți sterilizatorul potrivit?
Precum celelalte materiale destinate realizării unei manichiuri profesioniste, produsele de sterilizare sunt diferite. Totuși, acestea trebuie să fie alese cu grijă, pentru a da cel mai bun rezultat.
În mediul online, puteți găsi toate produsele necesare sterilizării, de la aparate, care se încadrează în diferite categorii de preț, la pungi pentru sterilizare și cutiuțe. Nu uitați să alegeți accesoriile în conformitate cu aparatul ales și să urmați întotdeauna instrucțiunile puse la dispoziție de producător. Deși sunt similare, fiecare aparat are proprietăți proprii, deci și un mod de utilizare diferit, în funcție de tehnologie și model.