Ceasul dereglat al organismului favorizează apariția bolilor inflamatorii

În cadrul unei noi cercetări efectuate la Royal College of Surgeons in Ireland (RCSI) au demonstrat rolul semnificativ pe care un ceas dereglat al organismului îl joacă în stimularea inflamației în celulele imunitare ale corpului, cu implicații în cele mai serioase și răspândite boli, informează Neuroscience News.

Iniţial, publicat în „Frontiers of Immunology”, studiul a fost derulat de Facultatea de Farmacie și Științe Biomoleculare de la RCSI University of Medicine and Health Sciences.

În contextul medical, ceasul circadian al organismului generează ritmuri de 24 de ore, care mențin oamenii sănătoși și adaptați la ciclul zi/noapte. Aceasta include reglarea ritmului celulelor imune proprii ale corpului (înnăscute), numite macrofage. Aceste celule sunt capabile să înglobeze și digere bacteriile, resturile de celule și alte particule eterogene sau toxice pentru organism.

Însă, atunci când ritmurile acestor celule sunt dereglate (din cauza unor factori ca obiceiuri haotice de alimentație/somn sau muncă în schimburi), celulele produc molecule care provoacă inflamație. Aceasta poate duce la apariția unor boli inflamatorii cronice…

Citeste continuarea Aici

You might also like