Cât a crescut indicele ROBOR la trei luni afişat de Banca Națională a României

Indicele ROBOR creşte în România de le o zi la alta. Astfel, Banca Națională a României (BNR) a anunțat că indicele ROBOR la trei luni a crescut la 7,97% pe an, de la 7,85% cât înregistrase cu o zi în urmă. În contextul bancar acest indice este folosit pentru calcularea costului creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă. Indicele ROBOR la trei luni a atins cel mai înalt nivel în prima zi a lunii februarie, în urmă cu 12 ani. Atunci, indicele ROBOR la trei luni ajunsese la 8,15%.

Pe de altă parte, la începutul acestui an, indicele ROBOR la trei luni era situat la 3,02% pe an.

În plus, şi indicele ROBOR la șase luni a crescut și el la 8,08% pe an, de la 7,97% cât înregistrase joi, 28 iulie. Acest indice este folosit în calcularea dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă.

În ordine crescătoare, BNR informează că indicele ROBOR la 12 luni a ajuns la 8,19% pe an, de la 8,08% pe an cât înregistrase cu o zi în urmă.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de…

Citeste continuarea Aici

You might also like