Care este situația actuală de pe piața imobiliarelor din România

România beneficiază de primul indice imobiliar real, care ne informează că avem cele mai accesibile locuințe din ultimii 17 ani. Indicele imobiliar ne informează în ce județe sunt cele mai scumpe locuințe, dar și care este situația actuală de pe piața imobiliarelor.

Astfel, primul indice imobiliar calculat pe baza prețurilor din tranzacțiile cu locuințe finanțate prin credit ipotecar este lansat de Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite din România, parte a grupului OLX.

Iar prima valoare a indexului imobiliar Kiwi Finance la nivel național este de 1.289 euro/mp la finalul lunii decembrie, echivalentul unui multiplu de 1,8 ori salariul mediu net, ceea ce indică cel mai bun grad de accesibilitate de după 2004. Contrar aparențelor, Bucureștiul se află în topul accesibilității la nivel național și pe primul loc detașat între marile orașe din Uniunea Europeană, în timp ce Constanța și Clujul au cele mai puțin accesibile locuințe la nivel național, dar printre cele mai accesibile la nivel european.

O „bulă”… de locuințe accesibile

Concret, în bula din 2007-2008, multiplul dintre prețul pe metru pătrat și salariul mediu net…

Citeste continuarea Aici

You might also like