Tot ce trebuie sa știi despre vasul de wc

Vasul wc este o componentă prioritară a băii, fiind cel mai utilizat obiect sanitar.

Având în vedere că se găsește într-o gamă destul de largă, uneori poate fi dificil de ales acel model de vas de wc care se potrivește cu decorul și care acoperă toate necesitățile pe care le avem.

La fel ca oricare alt obiect de baie, modelele diferă în funcție de formă, dimensiune, materialul de fabricație, caracteristici ori tehnologii. Pe piață se găsesc vase wc simple, pretabile pentru orice baie, dar și cu funcții și tehnologii avansate, care sunt deseori alese pentru băile amenajate modern. Spre exemplu, sunt la mare căutare vasele cu capace de wc cu închidere lentă, cele cu sistem de montare și demontare rapidă a capacului sau cele fără ramă interioară.

Tipuri de vase wc

În funcție de montaj, vasele wc sunt de două tipuri, și anume:

  • Vase wc suspendate. Acestea au toate prinderile ascunse în perete. Au devenit populare deoarece au un aspect plăcut, curățarea este mai facilă și ocupă mai puțin spațiu. În plus, datorită spațiului liber de sub, lasă impresia de decor aerisit.
  • Vase wc clasice. Sunt cele cu montaj standard, pe pardoseală. Ocupă mai mult spațiu, iar datorită montajului, suportă o greutate mai mare.

 

După formă, vasele wc sunt rotunjite și pătrate. De regulă, alegerea se face în funcție de forma celorlalte obiecte de baie. Spre exemplu, dacă alegi o cabină de duș semirotundă și un lavoar oval, cel mai potrivit în decor este un vas de wc rotunjit. Pe de altă parte, dacă lavoarul este dreptunghiular, iar cabina de duș pătrată, se recomandă montarea unui vas de wc în aceeași formă.

Vasele wc au de obicei dimensiune standard. Însă, unii producători oferă și varianta XL, care este ideală pentru persoanele cu greutate ceva mai mare.

Criterii de alegere

Materialul de fabricație al vaselor wc este un criteriu obligatoriu de luat în considerare în momentul achiziției. Cu cât materialul este mai bun, cu atât rezistența vasului crește. De regulă, vasele wc se fabrică din ceramică sau porțelan. Ceea ce face o diferență reală de calitate, este glazura care se utilizează în procesul de fabricare.

Glazura este de fapt finisajul vasului wc, care poate avea diferite proprietăți. Mare parte din aceste proprietăți contribuie la eliminarea reziduurilor și impurităților sau la îndepărtarea bacteriilor ce se pot depune pe toaletă. De asemenea, asigură un finisaj neted și strălucitor. Aceste tehnologii diferă în funcție de producător și influențează direct prețul de vânzare.

Ceea ce mai trebuie să ai în vedere atunci când cumperi un vas wc este rezervorul. Acestea sunt disponibile în două variante, și anume încastrate sau cu montaj direct pe vasul wc. Prima variantă este mai modernă și oferă o notă în plus de eleganță băii. Se montează în perete, iar vizibilă este doar clapeta, care se găsește în variate forme și texturi.

Funcționalitățile pe care vasul wc le are sunt alte detalii de care poți ține cont în procesul de achiziționare. Spre exemplu, pentru a facilita procesul de curățare și de a favoriza eliminarea bacteriilor chiar și din cele mai greu accesibile zone, poți alege un vas de wc fără ramă interioară. Tot pentru a-ți ușura procesul de igienizare, poți avea în vedere un capac de wc care se montează și demontează ușor.

Designul se alege după propriile preferințe sau după necesitățile din baie. Totuși, ar fi bine să i cont de stilul de amenajare ales pentru baie și să te asiguri că respecți anumite aspecte estetice.

Accesoriile de care ai nevoie pentru vasul de wc

Când cumperi un vas wc trebuie să ai în vedere și accesoriile necesare. Rezervorul și capacul de wc sunt cele mai importante accesorii baie pe care trebuie să le cumperi. Mai apoi, dacă alegi un rezervor încastrabil, vei mai avea nevoie de o clapetă.

Bineînțeles, asigură-te că vasul wc pe care îl cumperi are toate sistemele de prindere incluse în pachet. În caz contrar, va trebui să le achiziționezi separat.

You might also like