Tot ce ar trebui să ştii despre echipamentul necesar pentru tenisul de masă

Jocul de tenis de masă este cunoscut şi sub numele de ping-pong şi este un sport care necesită concentrare şi atenţie şi poate aduce multe satisfacţii. În maniera profesionistă, este un spectacol fascinant de viteză şi suspans şi printre cele mai interesante jocuri din lumea sportului. Totodată, este cel mai incitant joc de interior. 

Pentru acest joc ai nevoie de o masă de ping-pong, palete şi minge. Se poate juca în doi jucători sau la dublu, în patru jucători. 

 

Scurta istorie a tenisului de masă

Ping-pong-ul a debutat sub denumirea de wiff waff în Mare Britanie, fiind un jocul nobililor în epoca Victoriană. Dacă la început era un joc standardizat şi considerat o activitate recreativă, în scurt timp a devenit cunoscut în întreaga lume şi sport olimpic. 

La început nu existau rachete şi se foloseau cărţile şi o minge de golf. De-a lungul timpului, acest joc incitant a fost îmbunătăţit atât în ceea ce priveşte regulile, cât şi echipamentul necesar, iar dimensiunea pentru masă, rachetă şi minge au fost standardizate la nivel global. 

Asociaţia de Tenis de Masă a fost înfiinţată în 1921 la Londra, fiind urmată în 1926 de înfiinţarea Federaţiei Internaţionale de Tenis, iar ping-pongul a fost introdus în Jocurile Olimpice în 1988. 

 

Detalii despre masa de ping-pong

Conform specificaţiilor Federaţiei Internaţionale de Tenis de Masă, lungimea unei mese de ping-pong este de 2.74 m, iar lăţimea de 1.525 m. Masa este împărţită în două jumătăţi pe lăţime cu ajutorul unei plase. De asemenea, o linie albă împarte masa de-a pe lungime, iar secţiunile formate de linia albă sunt utile în jocurile la dublu. 

Înălţimea standard a unei mese de ping-pong este de 76 cm, iar a plasei de 15.25 cm. Plasa este realizată din nailon şi însoţită de doi stâlpi de susţinere cu cleme care îi facilitează ataşarea fermă de masă. De asemenea, pentru a o suspenda mai bine de stâlpii de sprijin, plasa este dotată cu un şnur pe toată lungimea ei. 

 

Dimensiunile mingiei şi a paletei

Dacă la început mingea de ping-pong avea  diametrul de 3.8 cm, în prezent diametrul acesteia este reglementat la 4 cm. Este fabricată din celuloid şi goală în interior. Mingile sunt evaluate după rotunjime şi capacitatea de a sări şi pot primi până la trei stele. În mod ideal, o minge de ping-pong cântăreşte 2.7 g. 

Paleta folosită la tenisul de masă are lungimea de 10.6 şi greutatea de 180 g. În SUA este cunoscută sub denumirea de paddle şi de bat în Europa.

 

Detalii despre realizarea unei mese de ping-pong

Masa de tenis de masă este confecţionată din Masonit, o placă dura din aşchii de lemn tratate cu aburi pentru a forma fibre lungi şi rezistente. Federaţia Internaţională de Tenis de Masa consideră ca fiind regulamentare doar mesele de ping-pong din lemn. De asemenea, suprafaţa trebuie să fie realizată adecvat pentru ca o minge lăsată să cadă pe masa de la înălţimea de 30 de cm să sară la înălţimea de 22 cm. 

Mingea trebuie să sară uniform pe toată suprafaţa mesei, acest aspect fiind foarte important în meciurile internaţionale unde fiecare punct contează. Grosimea mesei de ping-pong este esenţială în determinarea săriturii mingii şi ar trebui să aibă 2.54 cm pentru o săritură uniformă. 

 

Culoarea mesei de ping-pong

Masa de ping-pong trebuie să aibă o culoare închisă şi se acceptă verdele sau albastru. Linia albă care împarte fiecare jumătate a mesei în 2 secţiuni trebuie să aibă grosimea de 3 mm, iar liniile de pe margini şi de pe suprafaţa mesei trebuie să aibă grosimea de 2 cm. Cu toate că liniile albe delimitează marginile suprafeţei mesei, zona de joc le include, întinzându-se până la limita mesei. 

 

Importanţa dimensiunii suprafeţei de joc 

În tenisul de masă, dimensiunea suprafeţei de joc, este foarte importantă pentru a facilita mişcările jucătorilor. De aceea, în jurul mesei de ping-pong trebuie asigurat un spaţiu generos în care jucătorii să aibă libertate de mişcare. Doar aşa vor putea să execute corect loviturile şi mişcările care sunt extrem de captivante şi cuceresc publicul. În cazul jocurilor internaţionale, suprafaţa de joc trebuie să fie de 14 m  x 7 m.

 

Reguli de servire şi de joc în tenisul de masă

Meciul de tenis de masă începe prin aruncarea unei monede de către arbitru. Câştigătorul are dreptul de a servi primul său de a alege pe ce parte a mesei vrea să joace. Cel care serveşte, trebuie să prindă mingea în palmă, să o arunce în sus şi să o lovească astfel încât să treacă peste plasă şi să lovească masa în cealaltă jumătate. Adversarul nu poate lovi mingea decât după ce aceasta a sărit de pe masă.  

 

Tenisul de masă este un joc în care participanţii trebuie să păstreze un nivel ridicat de concentrare, să aibă reflexe excelente şi capacitatea de a lovi mingea cu efect. Jucându-l cu echipamentul adecvat şi înţelegând regulile cât mai bine, este unul dintre jocurile de interior care va aduce numeroase satisfacţii atât jucătorilor, cât şi celor care îl urmăresc. 

You might also like