Războiul reprezintă o provocare istorică, dar este prea devreme să anticipăm efectele sale în perioada următoare

Miercurea trecută (14 septembrie), Ursula von der Leyen a prezentat planul Uniunii Europene pentru cea mai provocatoare iarnă postbelică. Acesta a confirmat obiectivul reducerii dependenței de gazul rusesc printr-o combinație de politici fiscale, al lansării unei bănci publice pentru dezvoltarea hidrogenului și reorganizarea pieței de energie electrică a blocului, notează Mathias Alencastro pentru publicația Folha de S. Paulo.

Astfel, „Colegul editorialist Helio Beltrão a ales o săptămână bună pentru a reveni la cel mai bătrân clișeu al războiului din Ucraina: „Putin joacă șah, iar Bruxelles-ul – bile de sticlă”.

Vladimir Putin, însă, a pierdut câțiva pioni la șah și și-a văzut regina amenințată. Cuceririle lor teritoriale au fost compromise de o contraofensivă fulger a armatei ucrainene. Evoluţia inegală a Rusiei pe câmpul de luptă este pusă clar sub semnul întrebării de susținătorii interni și externi ai regimului, în special de China, principalul său garant geopolitic”, notează Mathias Alencastro, cercetător la Centrul Brazilian de Analiză și Planificare, pentru folha.uol.com.br

Provocarea UE nu poate fi…

Citeste continuarea Aici

You might also like