Prețurile la energie electrică și gaze nu au crescut doar în România, ci în aproape toată Europa

Creşterea prețurilor la energie electrică și gaze nu a fost doar în România, ci în aproape toată Europa. De exemplu, preţul energiei electrice în Germania, a depăşit luni pentru prima dată pragul de 100 de euro/MWh, stimulat de creşterea costurilor la materiile prime energetice.

Odată cu relansarea cererii globale de energie, în Germania, preţurile la electricitate  pentru anul următor aproape s-au dublat în 2021, iar problemele în aprovizionarea cu gaze au dus cotaţiile la acest combustibil la nivel record. În paralel, rezervele de cărbune în porturile europene sunt la cel mai redus nivel de după 2016, pentru acest moment al anului, ceea ce a ajutat la escaladarea preţurilor la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

Având în vedere că Germania se bazează pe combustibili fosili pentru mai mult de o treime din producţia de electricitate, creşterea costurilor pe cea mai mare piaţă de energie electrică din Europa va conduce la majorarea facturilor pentru milioane de consumatori.

În plus, creşterea preţurilor la energie în Europa este doar o mică parte din ceea ce va urma pentru alte materii prime, subliniază analiştii de la Goldman…

Citeste continuarea Aici

You might also like