Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat de un activist din Belarus

În acest an, premiul Nobel pentru Pace a fost anunțat în cursul zilei de vineri, 7 octombrie. Deși pe lista celor care ar fi putut lua acest premiu se afla și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, premiul a mers la un activist pentru drepturile omului din Belarus.

Astfel, apărătorul drepturilor omului Ales Bialiatski din Belarus, organizația rusă pentru drepturile omului Memorial și organizația ucraineană pentru drepturile omului Center for Civil Libertiesas au primit Premiul Nobel pentru Pace din acest an.

Anunțul a fost făcut vineri de Comitetul Nobel norvegian, la Oslo. Lista de nominalizări a fost un secret bine păzit, dar se știe că pe ea figurează 343 de nume, printre care 251 de persoane și 92 de organizații.

În afirmaţiile sale, „Laureații Premiului pentru Pace reprezintă societatea civilă din țările lor de origine. Aceștia au promovat timp de mulți ani dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor”, a declarat Comitetul Nobel norvegian în citația sa.

„Au depus un efort remarcabil pentru a documenta crimele de război, abuzurile privind drepturile omului și abuzurile de…

Citeste continuarea Aici

You might also like