Petrecerea de moț – ce spun tradițiile despre acest eveniment?

Tăierea moțului este un obicei păstrat în aproape toate colțurile țării, în special în Muntenia, Moldova și oltenia, având la bază un obicei păgân care nu are nicio legătură cu creștinismul. În mare parte, este doar acel moment de bucurie pentru toți membri familiei, sărbătorind primul an din viața bebelușului. Primul an de viață al copilului este un moment de mare bucurie. Tăierea moțului reprezintă un ritual în sine. Copilului îi va fi tăiată o șuviță de păr, iar nașii sunt cei care trebuie să facă asta. După ce nașii taie părul micuțului, urmează o petrecere alături de prieteni și de familie.

În fața copilului este pusă o tăviță moț, unde sunt aranjate mai multe obiecte, de la cărți și până la produse pentru birou sau chiar telefoane. Se spune că primele 3 obiecte alese de copil de pe tăviță trbuie să fie interpretate drept indicii clare despre viitorul copilului. Spre exemplu, dacă cel mic va alege o carte sau un instrument de scris, copilul va fi deștept când va crește, iar dacă alege cheile de mașina, se va presupune că va fi pasionat de condus și de mașini.

Ce spune tradiția despre acest eveniment?

Conform tradiției, în primul an de viață al copilului, părul acestuia nu trebuie tăiat. După ce împlinește vârsta de 1 an, dar nu mai târziu de trei ani, se taie moțul. Acesta este o ceremonie la care nașii alături de copil sunt cele mai importante personaje. După ce bebelușul împlinește vârsta de un an, părinții și nașii vor stabili împreună data pentru a-i tăia moțul. Este de fapt un ritual care va fi urmat de o petrecere la care vor participa prietenii și familia. Copilul va fi îmbrăcat frumos, de sărbătoare, iar nașii îi vor da cadouri micuțului.

Ritualul este reprezentat de tăierea unei șuvițe din părul copilului. Aceasta va fi legată cu o fundiță roșie. Este de fapt prima tunsoare pe care copilul o primește și care va avea o valoare simbolică. În realitate, prima șuviță va fi tăiată la botez, de către preot. Șuvița tăiată va fi lipită pe un bănuț de argint, cu ceară dintr-o lumânare. Sunt și date care arată faptul că șuvița trebuie să fie tăiată în formă de cruce, așa cum face și preotul în timpul botezului. Ceara cu care se lipește șuvița de monedă provine din lumânarea de botez a copilului.

În unele regiuni ale țării, turta se rupe doar la fete, în timp ce moțul se taie doar la băieței. De asemenea, în unele zone ale țării se spune că bebelușul trebuie să fie legat la ochii atunci când nașii îi taie părul, pe când în alte regiuni se spune că nașul trebuie să taie șuvița de păr a copiilor. Sunt și regiuni în care banul cu șuvița de păr nu trebuie să fie păstrate în casă, ci se îngroapă în ziua următoare, undeva într-un lan de grâu.

Indiferent de tradițiile pe care le vei lua în calcul, petrecerea de moț este un motiv de bucurie și de reuniune cu cei dragi, în care te vei bucura alături de toate persoanele importante pentru tine, de aniversarea primului an al copilului.

You might also like