În calendarul creştin ortodox, în ziua de 26 octombrie se sărbătoreşte Sfântul Dumitru

Anual, comunitatea creștină îl sărbătorește pe data de 26 octombrie pe Sf. Mucenic Dumitru. În această zi, în biserică se țin slujbe speciale întrucât, potrivit tradiției, Sfântul Dumitru este cel care prevestește venirea iernii. Acesta desfrunzeşte pădurile, întoarce căldura în pământ și usucă toate plantele.

În ziua Sfântului Dumitru, credincioşii care merg la biserică trebuie să împartă grâu fiert în numele sufletelor celor adormiți, iar femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, mere, nuci și covrigi.

În zona Munteniei, tradițiile de  Sfântul Dumitru, spun că bătrânii satului trebuie să aprindă un foc, din cărbuni, ce are o dublă întrebuințare. Focul are un rol purificator şi protector și îi va apăra pe săteni de necazuri. Mai întâi, copiii și tinerii trebuie să sară peste acest foc și să danseze în jurul său pentru a fi sănătoși pe parcursul anului, dar și pentru a avea noroc la măritiș.

După ce veselia ia sfârșit, bătrânii folosesc acest foc pentru a ține fiarele la distanță de săteni. Când e stins, fiecare familie ia o bucată de cărbune și o aruncă în grădină ca aceasta să…

Citeste continuarea Aici

You might also like