Hipertensiunea Arterială: Factori de Risc și Recomandări de Îmbunătățire a Stilului de Viață

Hipertensiunea arterială apare de obicei după vârsta de 50 de ani, ca și consecință genetică, sau drept urmare a vârstei înaintate, stresului acumulat, consumului de alcool și tutun sau a unui stil de viață sedentar. 

Într-o proporție semnificativ mai mică (5-10%), hipertensiunea arterială este efectul bolilor de rinichi, endocrine, cardiovasculare, tumori, traumatisme craniene etc.

 

Care sunt riscurile hipertensiunii arteriale?

 

Ce înseamnă HTA sau hipertensiunea arterială? Hipertensiunea arterială implică valori ale tensiunii arteriale peste 140/90 mm Hg. Valorile care depășesc 130/85 mm Hg sunt considerate la limită și trebuie monitorizate de medic.

Creșterea presiunii sângelui sau hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru boli ale rinichilor, insuficiență renală, infarct miocardic, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral și deces.

Hipertensiunea arterială poate fi însoțită de dureri de cap, sângerări nazale, zgomote în urechi, aritmie, stări de anxietate sau oboseală cronică, greață și senzație de durere în zona pieptului.

 

Care sunt valorile care indică pacientului tensiunea arterială crescută?

 

Valoarea tensiunii arteriale este cea sistolică, adică de 140 mm Hg. Când sunt depășite aceste valori, atunci pacientul suferă de hipertensiune arterială. 

Conform valorilor europene, există mai multe grade de hipertensiune arterială:

Gradul 1: valoarea sistolică variază între 140-159, iar cea diastolică este între 90-99;

Gradul 2: valoarea sistolică este între 160-179, iar cea diastolică este între 100-109;

Gradul 3: valoarea sistolică este de minim 180, iar componenta diastolică este cel puțin egală cu 110.

 

Măsurarea corectă a tensiunii arteriale

 

Măsurarea tensiunii arteriale se recomandă cel puțin o dată la 5 luni, în special la persoanele de peste 40 de ani. Evaluarea corectă a tensiunii arteriale se face măsurând-o de 3 ori. Prima dată, evaluarea se face la ambele mâini, iar pe viitor se măsoară doar mână unde s-a constatat presiunea cea mai crescută a sângelui.

Dacă preferi un aparat de măsurat tensiunea la domiciliu, atunci optează pentru cele care se montează la nivelul brațului. Nu consuma alcool sau cafea cu minim 30 de minute înainte de evaluare. Sprijină brațul astfel încât, cotul să ajungă la nivelul inimii. Evită poziția picior peste picior. Plasează aparatul direct pe piele. 

Dacă observi valori crescute peste limita normală, atunci consultă medicul. Acesta îți va recomanda o schimbare a stilului de viață și dacă este cazul, o medicație corespunzătoare.

 

Hipertensiune: ce trebuie să știi pe măsură ce înaintezi în vârstă

 

Se impun schimbări ale stilului de viață

 

Se recomandă reducerea consumului de sare la mai puțin de 5 g zilnic, scăderea consumului de alcool, renunțarea la fumat, eliminarea grăsimilor trans și grăsimilor animale din alimentație. 

 

Evită anumite băuturi

 

Este indicat consumul moderat de cafea, ceai negru sau băuturi carbogazoase. În schimb, rutina alimentară poate include mai multe fructe și legume proaspete, activitate fizică, eliminarea excesului de grăsime și abordarea cauzelor care conduc la stres. 

 

Elimină greutatea în plus

Grăsimea excesivă din abdomen poate crește presiunea sangvină prin ridicarea volumului de sânge și prin dezechilibrarea balansului hormonal care are rolul de reglare a presiunii.

 

Menține un stil de viață activ

 

Exercițiile fizice mențin flexibilitatea arterelor, reduc activitatea în sistemul nervos care poate provoca tensiunea arterială și poate îngusta vasele sangvine.

 

Consumă magneziu, calciu sau potasiu

 

Aceste minerale ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cantitatea mare de sodiu din alimentele procesate, grăsimile saturate din carne, brânză sau unt, pot crește nivelul presiunii sangvine.

 

Renunță la tutun

 

Fumatul eliberează substanțe chimice care atacă arterele și cresc riscurile bolilor cardio-vasculare și ridicarea presiunii arteriale.

 

Ai grijă la stres

 

Reacția organismului la stres eliberează hormoni care amplifică tensiunea arterială. Practică diverse tehnici de liniștire a stresului precum: meditația, activități de fitness, exerciții de respirație sau relaxare progresivă. Toate acestea au rolul de a reduce riscul infarcturilor și accidentele vasculare cerebrale la persoanele hipertensive.

 

Diagnostic și tratament pentru hipertensiune

 

Scăderea tensiunii arteriale începe cu schimbarea stilului de viață. Dacă se consideră necesar, medicul îți poate recomanda și medicație. Această decizie, precum și tipul și cantitatea medicamentelor prescrise depind de gravitatea tensiunii arteriale. 

Dacă se observă schimbări ușoare ale tensiunii arteriale, atunci adaptarea rutinei de viață poate fi primul pas. Dacă tensiunea arterială este mare, atunci medicul poate recomanda modificări în obiceiurile de viață sau în dieta alimentară, alături de o medicație corespunzătoare.

Cele mai importante categorii de medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale sunt următoarele:

  • Medicamente diuretice pentru eliminarea surplusului de apă și sodiu din corp;
  • Medicamente beta-blocante care scad ritmul cardiac și implicit, tensiunea arterială;
  • Medicamente vasodilatatoare, inhibitorii ACE sau ARB și blocanții de calciu care au rolul de a relaxa vasele de sânge.

Tensiunea arterială, de cele mai multe ori nu prezintă simptome. De aceea, respectă indicațiile oferite de specialiști pentru a vă controla tensiunea arterială în parametrii normalului. Nu neglija importanța medicamentației. 

Folosește un sistem tip reminder, o alarmă de ceas ori telefon în acest sens. Nerespectarea tratamentului prescris de medic, poate crește riscul bolilor cardio-vasculare, accidentelor vasculare cerebrale și nu numai. 

 

Fă o programare pe cardioclinic.ro și obține un diagnostic corect însoțit de recomandările necesare din partea specialiștilor.

 

You might also like