Din cauza poluării atmosferice, peste 300.000 de oameni au murit prematur în 2019 în UE

Anul trecut, poluarea atmosferică a provocat 307.000 de decese premature în Uniunea Europeană, potrivit unui raport publicat luni de Agenţia Europeană de Mediu (AEM). Bolile cardiace şi accidentele cerebrovasculare sunt cele mai frecvent asociate deceselor provocate de poluare.

Până acum, decesele provocate de particulele fine mai mici decât cele de 2,5 microni (PM2,5) s-au redus cu o treime în ultimii 15 ani, însă, dacă ar fi fost respectate valorile de poluare recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), mai exigente, s-ar fi putut evita 58% din decese.

În contextul cantităţii, în timp ce UE fixează limita anuală maximă pentru aceste particule la 25 de micrograme pe metru cub, OMS stabileşte această limită la 5 micrograme.

Astfel, raportul AEM arată că, în 2019, 40.400 de decese premature pot fi atribuite expunerii la dioxid de nitrogen (NO2) şi alte 16.800 la ozonul troposferic (O3), scrie Agerpres, preluând EFE.

Bolile cardiace şi accidentele cerebrovasculare sunt cele mai frecvent asociate deceselor provocate de poluare, urmate de cele pulmonare.

Raportul arată că UE se află pe drumul bun pentru a obţine obiectivul de a…

Citeste continuarea Aici

You might also like