Cum poți economisi energie în bucătărie? Ce schimbări poți face chiar acum?
În timpul sezonului rece, cel mai mult ne costă încălzirea locuinței și apa caldă, așa că cel mai bun mod prin care putem economisi energie în bucătărie, precum și în restul casei, este să ne asigurăm că sistemul de încălzire pe care îl folosim este eficient din punct de vedere energetic. Dacă dețineți un sistem de încălzire învechit, care și-a pierdut eficiența, atunci luați în considerare alternativele mai ecologice. Pe lângă utilizarea unui sistem de încălzire eficient, în bucătărie mai există și alte modalități prin care putem economisi energie. În majoritatea caselor, bucătăria este încăperea principală. Aici gătim, aici luăm masa, ne servim cafeaua, ne primim adesea oaspeții și tot aici lucrăm sau facem teme cu cei mici. De asemenea, bucătăria este locul unde se folosește cea mai mare parte din energie. În general, folosim aproape 14% din energia electrică pentru a ne prepara mâncarea, 17% pentru a ne menține alimentele proaspete la frigider și aproape 10% pentru a ne spăla vasele. Așadar, iată câteva sugestii care vă pot ajuta să economisiți energie în bucătărie:
Folosiți aparate electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic
Evaluările energetice se schimbă cu regularitate, însă în continuare echipamentele de uz casnic sunt clasificate la fel. Clasa A înseamnă că un aparat este deosebit de eficient, în timp ce clasa G este destinată aparatelor electrocasnice mai puțin eficiente. Dacă doriți să vă modernizați aparatele electrocasnice, atunci analizați cu atenție evaluările energetice. Deoarece frigiderul și congelatorul consumă energie 24/7, cu atât mai important devine să alegeți cele mai eficiente echipamente de depozitare a alimentelor. Foarte important este și să alegeți dimensiunea corespunzătoare a aparatelor electrocasnice de care aveți nevoie. Un frigider mai mare va costa mai mult să funcționeze în comparație cu unul mic, indiferent de cât de eficient ar fi.
Deconectați echipamentele pe care nu le folosiți
Deși frigiderul și congelatorul trebuie să stea în permanență în priză, asta nu înseamnă că nu putem deconecta celelalte echipamente, cum ar fi cuptorul cu microunde, fierbătorul sau prăjitorul de pâine. Orice echipament care este conectat consumă energie și ne costă bani chiar dacă nu îl folosim. Specialiștii estimează că risipim peste 3 milioane anual cu aparate pe care nici măcar nu le folosim, ci ne-am obișnuit să le lăsam în priză în permanență.
Folosiți metoda potrivită pentru a găti
Pentru un stil de viață sănătos, este necesar să gătim cât mai des acasă. De asemenea, vom reuși să economisim mai mulți bani servindu-ne mesele și cafeaua acasă în loc să ne cumpărăm o cafea în drum spre serviciu sau să luăm mesele în oraș. Dar chiar și preparându-ne mesele acasă, tot este important să punem accentul pe economisirea energiei. Costurile implicate în prepararea hranei pot fi mult mai mari în comparație cu ingredientele cumpărate din magazin. Cuptoarele, plitele, cuptoarele cu microunde și toate aceste echipamente care promit să ne ușureze viața, consumă foarte multă energie. De exemplu, cuptoarele cu microunde sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic decât cuptoarele, deoarece încălzesc doar alimentele, nu și spațiul din jurul alimentelor. Dacă vă renovați bucătăria sau tocmai vă amenajați noua bucătărie, optați pentru plite/plite încorporabile, cuptor și cuptor cu microunde dintr-o gamă cât mai eficientă energetic și folosiți corespunzător aceste echipamente. De exemplu, puneți capacul la oală pentru ca apa pentru paste să fiarbă mai repede. Folosiți o oală sub presiune pentru a fierbe rapid alimente care altfel ar necesita ore în șir de fierbere. Decongelați alimentele în frigider în loc să le decongelați rapid în cuptor sau în cuptorul cu microunde. Gătiți la cuptor o cantitate mai mare de mâncare și folosiți cuptorul cu microunde pentru a o reîncălzi. Specialiștii estimează că un consum mediu de energie electrică a unui cuptor electric este între 2 -2,2 kWh, în timp ce un cuptor cu microunde utilizează 0,6-1,5 kWh. Cunoscând eficiența energetică a echipamentelor pe care le dețineți, veți reuși să economisiți mai multă energie în bucătărie.