Cum menții culoarea naturală a unor lenjerii pentru cât mai mult timp?
Spălarea unei lenjerii poate părea ceva banal până în momentul în care o scoți deteriorată din cuva mașinii. Înainte de a da vina pe material, verifică dacă ai respectat recomandările de curățare înscrise pe etichetă. Temperatura apei, numărul de rotații, uscarea, detergentul folosit și perioadele între spălări sunt doar câțiva factori care influențează durabilitatea unui așternut de pat.
Cât de des să speli așternuturile?
Dacă pernele și pilotele se spală o dată la trei luni, lenjeria de pat ar trebui spălată o dată la două sau trei săptămâni. În sezonul cald, când temperaturile sunt ridicate chiar și pe timpul nopții, este indicat să speli așternutul la fiecare două săptămâni. Astfel, vei scăpa de orice urmă de transpirație sau miros neplăcut, beneficiind de un parfum proaspăt, specific materialelor curate.
În cele mai multe cazuri, curățarea unei lenjerii colorate, bogată în diverse imprimeuri, este o provocare mai ales pentru păstrarea intensității nuanțelor. De aceea, se recomandă ca la spălare să întorci materialul pe dos. Deși vopselele utilizate sunt de cea mai bună calitate, în special în cazul așternuturilor produse de firmele de top, cu recenzii pozitive din partea clienților, este bine să fii precaut și să îți iei câteva măsuri suplimentare.
Confortul este esențial pentru un somn odihnitor, iar niște lenjerii curate contribuie enorm la îndeplinirea acestui deziderat. Cu atât mai mult, s-a demonstrat că mirosul proaspăt al așternuturilor induce somnul mai rapid. Dacă ai probleme cu insomniile, poți să recurgi și la acest mic truc. Vei remarca cu surprindere că vei adormi într-un timp foarte scurt, iar la trezire te vei simți perfect odihnit.
Cum se spală cearșafurile pentru a le menține culorile vibrante timp îndelungat?
- Chiar dacă îți dorești să scapi de microbi și să igienizezi perfect lenjeria, cel mai bun mod prin care poți spăla acest articol este prin utilizarea unei ape călduțe și a unui căpăcel de detergent lichid. Producătorii stabilesc măsura optimă a agentului de curățare, prin intermediul capacului de închidere a recipientului. Vei ști astfel că la o cuvă se folosește un capac de detergent sau de balsam.
- Evită spălarea la temperaturi ridicate! Experții nu te sfătuiesc să folosești apa fierbinte, detergentul pudră și înălbitorul pentru lenjeria de pat, pentru a nu slăbi fibrele naturale și a nu afecta tăria culorilor. Mai mult decât atât, detergentul pudră are tendința de a se strânge pe așternuturi, lăsând urme albe inestetice.
- În cazul bumbacului 100%, temperatura optimă de curățare este de 90 de grade Celsius, însă pentru bumbacul satinat, mătasea și alte lenjerii fine se recomandă o temperatură între 40 și 60 de grade Celsius, cea mai eficientă fiind între 60 și 90 de grade Celsius pentru materialele obișnuite.
- Spală cearșaful singur fără să îl mai amesteci cu alte rufe, dar daca ții neapărat să faci economie la apă și curent, pune-l împreună cu rufe din același material și de aceeași culoare.
- Dacă obișnuiești să usuci așternuturile în uscătorul de rufe cu condensare și pompă de căldură, folosește o treaptă mai scăzută, deoarece temperaturile ridicate distrug fibrele și decolorează țesătura. De asemenea, evită uscarea la soare în orele de vârf când razele sunt extrem de puternice, altfel vei asista la decolorarea materialului și la estomparea strălucirii.
Bucură-te de culorile vibrante ale unei lenjerii, cât mai mult timp, cu metodele de curățare corecte.