Ce sunt jucăriile educative pentru copii?

Una din preocupările principale a oricărui părinte este să ofere o educație cât mai bună copiilor săi. La vârste mici, educația se poate face în primul rând prin joacă. Jucăriile și jocurile educative pot fi folosite pentru a stimula învățarea, de la vârste foarte mici, chiar de la câteva luni și până la vârsta de 8 ani sau chiar mai mult. Jucăriile educative sunt acele jucării menite să îndeplinească un scop educațional, ajutând în deprinderea unor abilități sau în învățarea unei anumite teme. Aceste jucării au un rol educațional, iar prin joacă, copilul are accesul cel mai facil la o formă de educație. Unele jucării au doar un rol recreativ, distractiv, pe când jucăriile și jocurile educative au acest scop de învățare prin joacă.

 

Beneficiile jucăriilor educative

Jocurile și jucăriile educative au multiple beneficii, în special pentru copii, dar ajută și părinții, fiind un instrument în educația celor mici. 

Printre beneficiile folosirii jucăriilor educative de către copii, putem enumera:

  • Dezvoltarea intelectuală
  • Dezvoltarea emoțională
  • Dezvoltarea logicii și a gândirii matematice
  • Învățarea lingvistică
  • Dezvoltarea imaginației celor mici
  • Dezvoltarea creativității
  • Dezvoltarea capacității de socializare
  • Sporirea curiozității
  • Familiarizarea cu legile fizicii, științelor naturii
  • Dezvoltarea gândirii
  • Cunoașterea mediului înconjurător
  • Dezvoltarea vorbirii

 

Exemple de jucării educative

În cele ce urmează vă vom prezenta câteva exemple de jocuri și jucării educative, pentru a vedea exact diferențele dintre acestea și alte jucării cu scop doar distractiv.

  1. Jucării educative pentru copii mici, cu vârste sub un an. Acestea pot fi diferite zornăitoare, jucării senzoriale, jucării muzicale, cărticele cu sunete, salteluțe de activități, animăluțe care scot sunete, potrivirea diverselor forme, jucării de dexteritate, telefon sau laptop interactiv etc.
  2. Jocuri sau jucării educative pentru copii între un an și doi ani. După vârsta de un an sau chiar și mai devreme, copilul începe și exersează mersul. Sunt foarte utile acum jucăriile ce exersează mersul, jucării de împins, de tras sau jucării care ajută la formarea dexterității. Tot acum copiii pot începe cu primele puzzle-uri, cele din lemn și piese mari fiind cele mai indicate la început. Copilul exersează acum formele și culorile, poate învăța limbajul, prin propoziții simple, cântecele, sau să execute anumite instrucțiuni simple.
  3. Jocuri sau jucării educative pentru copii cu vârsta peste 2 ani. După această vârstă se pot introduce și jocurile cu reguli, dar nu înainte ca micuțul să-și înțeleagă acțiunile. Foarte utile sunt și jocurile de construcție, precum lego, care au colecții potrivite încă de la vârste mici, cum ar fi lego DUPLO. De asemenea sunt benefice jucăriile muzicale, cum ar fi tobele, o orgă mică, fluier, chitară etc. Cu ajutorul acestora copiii descoperă talentele muzicale pe care le pot avea încă de mici.
  4. Jocuri sau jucării educative pentru vârste mai mari. La vârste mai mari copiii pot învăța prin joacă diverse lucruri despre mediul înconjurător, pot face diferite experimente științifice sau tehnice, se pot juca jocuri de logică sau matematică, pot folosi jucării educative bilingve, pentru a învăța cuvinte în limbi străine. Sunt recomandate jocurile prin care studiază corpul uman, sistemul solar și planetele, vulcanii, dinozaurii, prin care fac descoperiri științifice, sau prin care câștigă îndemânare, cum ar fi roata olarului, seturi de pictat, puzzle-uri cu grad de dificultate mai mare, jocuri lego pentru vârste mai mari.
  5. Jocuri și jucării educative pentru exterior. Acestea încurajează copiii să petreacă timp în aer liber și în natură. Sunt jucării precum binoclu, telescop, lunetă, set pentru prins insecte sau fluturi.

 

Toate aceste jucării educative vor contribui cu adevărat la dezvoltarea armonioasă a copilului. O gamă bogată de jucării educative precum și alte jucării pentru copii de la bestkids.ro, vor fi de un real ajutor pentru părinți în activitățile de învățare. 

You might also like