Ce se ştie despre starea jalnică a României în Epoca de Aur?

O mare parte a poporului român afirmă cu tărie că înainte de 1989 era mai bine, mai ales în perioada 1970 – 1980. Erau locuri de muncă, se găsea de toate și statul dădea locuințe cu generozitate. Venitul național pe cap de locuitor era după datele oficiale ale statului comunist de 1.000 de dolari la nivelul anului 1975.

Marea problemă este că oamenii nu fac o comparație cu realitățile din alte state, inclusiv cu cele din lagărul socialist, pentru a vedea adevărata situație a nivelului de trai.

Concret, Bulgaria, mereu considerată mai săracă decât țara de la nord de Dunăre, declara atunci un venit de 1.770 de dolari. Ungaria ajungea chiar la cota de 2.140 și nu există relatări în care să nu se vorbească despre prosperitatea din pustă, mai ales după ce în România s-a ajuns la cartelele alimentare.

Atunci, aveai impresia că ești în paradisul terestru promis de către propagandiștii roșii. Germania democrată, văzută ca un model de dezvoltare economică pentru lagărul comunist, avusese în  anul 1974 un venit pe locuitor de 3.430 de dolari. Occidentul decadent oferea și mai multe posibilități de trai populației și Germania…

Citeste continuarea Aici

You might also like