Ce schimbări se produc în creierul unui astronaut, după ce călătorește în spațiu
Aflat în cădere liberă, luni la rând, corpul unui astronaut se adaptează în moduri în care nici nu-ți poți închipui, acest lucru afectându-i acestuia inclusiv starea de sănătate.
Concret, cea mai recentă evaluare a efectului de deformare al microgravitației asupra biologiei noastre se concentrează pe spațiile din jurul vaselor de sânge care trec prin creierul nostru, dezvăluind schimbări privind sănătatea unui astronaut.
Cercetătorii din SUA au comparat o serie de scanări prin rezonanță magnetică (RMN) ale creierelor unui număr de 15 astronauți, efectuate înainte de șederea de șase luni pe Stația Spațială Internațională, ca mai apoi să repete experimentul la șase luni după întoarcerea lor.
Folosind o serie de algoritmi pentru a evalua cu atenție dimensiunile spațiilor perivasculare (lacune în țesutul cerebral, despre care se crede că facilitează echilibrul fluidelor), echipa a descoperit că timpul petrecut pe orbită are un efect profund asupra „instalațiilor sanitare” ale creierului. Cel puțin în cazul începătorilor.
În grupul de astronauți veterani s-a văzut o diferență infimă în dimensiunea spațiilor…
Citeste continuarea Aici