Bursa din Moscova, în cădere liberă după ce Putin anunță mobilizarea parțială

În data de 21-09-2022, Bursa din Moscova înregistrază  scăderi majore la scurt timp după startul ședinței de tranzacționare, discursul președintelui Vladimir Putin fiind văzut în general ca fiind o lovitură pentru mediul de afaceri din Rusia, care se ferește de escaladarea războiului și riscul ca proprii angajați să fie înrolați în armată.

Astfel, La ora 10:15, MOEX, cel mai important indice bursier rusesc (denominat în ruble) pierdea 5,2% și ajungea la o scădere anuală de 47%. De asemenea, RTS, al doilea cel mai important indice al Bursei din Moscova (denominat în dolari) cădea cu 8% și totaliza scăderi anuale de 38%.

În contextul politico-economic din Rusia, mobilizarea populației, parțială sau generală, se traduce prin alocarea mai multor resurse către industria militară, în detrimentul economiei generale. Mai mult decât atât, o escaladare a conflictului și o posibilă mobilizare generală ar însemna că și tinerii din marile orașe, precum Moscova sau Sankt Petersburg ar putea fi forțați să se înroleze. Acest lucru ar provoca grave nemulțumiri în rândul populației din orașele bogate, care până acum nu a simțit decât…

Citeste continuarea Aici

You might also like