Angajații din România, au dreptul la câteva zile libere pe an pentru a îngriji o persoană grav bolnavă

Toți angajații din România ar trebui să știe că, începând de pe 22 octombrie 2022, pot beneficia de câteva zile libere pe an dacă se află în anumite situații speciale.

Astfel, începând cu data de 22 octombrie 2022, un nou tip de concediu a fost introdus în Legislația Muncii, respectiv; concediul de îngrijitor. El durează cinci zile lucrătoare pe an și este acordat la cerere de către angajatori salariaților care îngrijesc ori sprijină o rudă care are probleme grave de sănătate.

„Rude” înseamnă fiul, fiica, tatăl, mama, soțul sau soția unui angajat. Însă, concediu de îngrijitor nu va afecta perioada de concediu de odihnă. În plus, se vor putea stabili mai multe zile libere pentru concediul de îngrijitor.

În contextul socio-legal, acest concediu nou este stabilit de Legea nr. 283/2022, care a modificat oficial Codul Muncii. Concediul de îngrijitor este o noutate pentru legislația din România, fiind complet diferit de concediul plătit de 45 de zile pentru îngrijirea persoanelor bolnave de cancer, reglementat de câteva luni.

Angajatorii care nu vor oferi concediu de îngrijitor vor fi sancționați cu amenzi de până la 8.000 de…

Citeste continuarea Aici

You might also like